niedziela, 19 marca 2017

Jogurtowe ciasto z bitą śmietaną i galaretkami



Marząc o zbliżającej się wiośnie postanowiłam przygotować lekkie i wiosenne ciasto. Niezwykle smaczne, wilgotne jogurtowe i puszyste ciasto połączone z bitą śmietaną i kolorowymi galaretkami. Palce lizać.




Ciasto jogurtowe:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu o smaku brzoskwiniowym
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli


Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z połową cukru, cukrem waniliowym, olejem i jogurtem brzoskwiniowym. Białka ubić na sztywno z solą i drugą połową cukru. Do masy jajecznej dodać białka i mąkę. Całość wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż ciasto nabierze ładnego, złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnka ciasto ostudzić, a następnie przeciąć na pół. Jeden blat włożyć ponownie do blaszki.




Masa śmietankowa:
  • 400 g słodkiej śmietanki 36%
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny


Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę i całość wymieszać. Następnie dodać żelatynę i wymieszać. Nastęnie wrzucić do masy pokrojone w kostkę galaretki. Wymieszać. Masę z galaretkami wylać na ciasto w blaszce, a następnie położyć drugą częścią ciasta.




Dodatkowo:
  • 4 opakowania galaretek o różnych kolorach
  • 200 g kremówki
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny


Każdą z galaretek rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić do stężenia.





1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody i pozostawić do ostygięcia. Kremówkę ubić z cukrem i wymieszać z żelatyną. Wylać na wierzch ciasta i rozsmarować. Posypać pozostałymi galaretkowymi kostkami. Schłodzić w lodówce.









Ciasto wygląda pysznie i równie pysznie smakuje. Nie dowiecie się tego, jeśli go nie spróbujecie. Polecem i już życzę smacznego.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz