sobota, 4 marca 2017

Rożki francuskie z jabłkami



Dziś, już coś nie tak ciężkiego jak ostatnio. Lekkie i kruche rożki francuskie z pysznym nadzieniem z rodzynkami i jabłkami. Delikatny, muśnięty lukrem deser jest idealny na wieczorną przekąskę do aromatycznej kawy lub herbaty. Szybkie w wykonaniu i równie pięknie się prezentujące.




Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 3 duże jabłka
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Stolnicę otrzepać mąką. Rozłożyć na niej ciasto francuskie. 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem z cytryny i otartą z niej skórką. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszać.





Ciasto francuskie podzielić na równe kwadraty. 




Na każdym kwadracie rozłożyć na środku nadzienie. Brzegi kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie złożyć po przekąnej tak, aby utworzyć trójkąty. Zlepić ciasta, a boki dociskać widelcem.








Tak przygotowane ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia i posmarowanej tłuszczem. Posmarować każdy trójkąt jajkiem. Przed samym pieczeniem należy koniecznie zrobić otworki wentylacyjne widelcem. 



Trójkąciki piec w temperaturze 220 stopni przez około 20-25 minut, aż ciasteczka będą złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe polukrować.






Najszybszy deser z możliwych. Pyszne ciasto francuskie z owocami. Polecam i już oblizuję palce z pysznego lukru. Pozdrawiam ciepło.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz