Przedstawiam pyszny i niecodzienny przekładaniec. Ciasto na pewno podbije Wasze podniebienia. Lekki krem, Czekoladowa Nutella i mus morelowy o lekkim zabarwieniu brzoskiwini. Idealne połączenie wszystkich warstw składa się na wyśmienitą całość.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 140 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i aromat. Całość dokładnie zmiksować. Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać. Ciastop rzelać do blaszki wyłożonem papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać i wstawić do nagrzego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić je do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto przestygnie przkroić je na pół. Jedną część wstawić ponownie do blaszki.
Masa morelowa:
- 1 puszka moreli
- 2 galaretki brzoskwoniowe
Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do nich sok z moreli. Owoce pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzić ją na biszkopcie i przykryć drugim blatem ciasta.
Krem czekoladowy:
- 350 g Nutelli
- 3 czekoladowe wafelki
Wafelki pokruszyć. Nutellę nieco podgrzać i dodać do niej pokruszone wafelki. Całość wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce.
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wniliowego
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 1 galaretka morelowa
Obie mąki wraz z żółtkami rozmieszać w 250 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki i żółtka. Mieszać i gotować, aż masa zgęstnieje. Masę odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć i dodać do niego krem budyniowy. Całość dokładnie zmiksować. Krem rozsmarować na kremie czekoladowym i wyrównać.
Galaretkę morelową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie teżeć rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Podawać pokrojone w prostokąty.
Prawda, że pięknie wygląda? I uwerzcie mi tak, jak wygląda, tak i smakuje. Wypróbujcie i przekonajcie się same. Udanych wypieków.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz