środa, 8 marca 2017

Wesoły przekładaniem z morelami, Nutellą i kremem



Przedstawiam pyszny i niecodzienny przekładaniec. Ciasto na pewno podbije Wasze podniebienia. Lekki krem, Czekoladowa Nutella i mus morelowy o lekkim zabarwieniu brzoskiwini. Idealne połączenie wszystkich warstw składa się na wyśmienitą całość.




Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 140 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i aromat. Całość dokładnie zmiksować. Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać. Ciastop rzelać do blaszki wyłożonem papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać i wstawić do nagrzego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu  ciasta z piekarnika pozostawić je do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto przestygnie przkroić je na pół. Jedną część wstawić ponownie do blaszki.




 Masa morelowa:
  • 1 puszka moreli
  • 2 galaretki brzoskwoniowe

Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w  500 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do nich sok z moreli. Owoce pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzić ją na biszkopcie i przykryć drugim blatem ciasta.




Krem czekoladowy:
  • 350 g Nutelli
  • 3 czekoladowe wafelki

Wafelki pokruszyć. Nutellę nieco podgrzać i dodać do niej pokruszone wafelki. Całość wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce.




Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wniliowego
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 1 galaretka morelowa

Obie mąki wraz z żółtkami rozmieszać w 250 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki i żółtka. Mieszać i gotować, aż masa zgęstnieje. Masę odstawić do ostygnięcia. 
Masło utrzeć i dodać do niego krem budyniowy. Całość dokładnie zmiksować. Krem rozsmarować na kremie czekoladowym i wyrównać. 

Galaretkę morelową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie teżeć rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Podawać pokrojone w prostokąty.





Prawda, że pięknie wygląda? I uwerzcie mi tak, jak wygląda, tak i smakuje. Wypróbujcie i przekonajcie się same. Udanych wypieków.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz