wtorek, 14 marca 2017

Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu



Dzisiaj prezentuję ciasto dla prawdziwych smakoszy i łasuchów. Pyszne, aromatyczne i bardzo, bardzo słodkie ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Palce lizać, ale ostrzegam, ma w sobie mnóstwo słodkości. Ja zakochałam się w tym cieście. Myślę, że jeśli tylko lubicie słodkości, to ciasto przypadnie Wam do gustu.




Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy
  •  
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i całość wymieszać. Następnie dodać żółtka i przesianą mąkę z kakao. Całość wymieszać delikatnie. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 40 minut.Po upieczeniu ciasto ostudzić i włożyć ponownie do blaszki.
Ostudzony biszkopt nasączyć kawą.




Krem:
  • 500 g masy krówkowej
  • 280 g masła
  • 300 g słonecznika
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 50-70 ml wódki
  • 180 g herbatników (mogą być czekoladowe)

Na patelni roztopić 80 g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać.
Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Pozostałe masło utrzeć. Dodać masę krówkową i zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego. Wymieszać. 

Masę nałożyć na nasączony kawą biszkopt. Wyrównać. Na wierzch ułożyć nasączone wódką herbatniki.




Polewa:
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki na polewę przełożyć do jednej miski i zagotować do czasu, aż polewa lekko zgęstnieje. Pozostawić polewę do ostygnięcia na około 10 minut. Po tym czasie polać polewą herbatniki i wyrównać. Pozostały słonecznik pokruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.









Cieknie Wam już ślinka? Bo mnie tak. Gdyby nie moja permanentna dieta zjadłabym pewnie pół ciasta. Uwielbiam je. Myślę, że Wy też zakochacie się w nim, gdy tylko go spróbujecie. Ciekawe, czy uda Wam się nie podjadać w trakcie. Ściskam Was mocno.
Kasia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz