piątek, 24 marca 2017

Sernik z masłem orzechowym i solonym karmelem



Przepyszny, nietypowy i nieco świąteczny smak tego sernika z masłem orzechowym zachwycie każde, nawet wybredne podniebienie. A do tego wygląda niezwykle efektownie.





Piernikowy spód:
  • 300 g mąki
  • 80 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć do blaszki. nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.




Masa:
  • 800 g sera twarogowego
  • 200 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych


Masło utrzeć z cukrem, dodać masło orzechowe i całość utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jajka, ser i mąkę. Całość zmiksować. 
Na podpieczony spód posypać posiekane orzeszki ziemne i wylać na nie masę serową. Wyrównać wierzch i wstawić ponownie do piekarnika. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli wierzch sernika zbytnio by się rumienił, należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu sernik wystudzić. Po wystudzeniu wyjąć go z blaszki. Kiedy zupełnie ostygnie nałożyć na nieo bitą śmietanę, posypać orzeszkami i polać solonym karmelem.




Solony karmel:
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 100 g masła
  • 70 ml kremówki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • kilka posiekanych orzeszków ziemnych do posypania

W rondlu skarmelizować cukier z dodatkiem wody, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Kiedy zacznie nabierać ciemnozłotego koloru dodać masło i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia i powoli wlać kremówkę. Mieszać, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dodać sól i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.




Bita śmietana:
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżezki cukru pudru

Ubić kremówkę z cukrem pudrem. 






Gdy patrzę na te zdjęcia od razu cieknie mi ślinka. Nie ma na co czekać.Szybciutko przygotujcie mój sernik. Napewno nie pożałujecie. Gwarantuję serię doznań smakowych. Pozdrawiam.
Kasia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz