poniedziałek, 27 listopada 2017

Marchewkowe ciasto z kubusiową galaretką


Pozostaję jeszcze cały czas w jesiennym klimacie i jesiennych smakach, bo gdy tylko zawita do nas grudzień przerzucam się ma typowo świąteczne smakołyki. Ale na razie prezentuję moje marchewkowe ciasto z kubusiową galaretką. Na pewno Wam posmakuje.




Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 szklanka oleju   
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernik 
  • 1,5 szklanki startej marchewki 
  • 1 pomarańcza
  •  1 szklanka orzechów włoskich krojonych 


Jajka miksować z cukrem. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać
z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną,  pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 40 minut.


 
Galaretka:
  • 0,5 l soku marchewkowego
  • 1 galaretka pomarańczowa

Zagotować sok, zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto.



Pyszne, nie za słodkie, pachnące jesienią. Takie ciasta też uwielbiam. Wy też je pokochacie, ale musicie je najpierw upiec. Smacznych i udanych wypieków.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz