Dziś nie będzie na słodko. Rozgrzewająca, jesienna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym to coś, co idealnie pasuje na chłodne wieczory i popołudnia. Pyszna, pożywna i pięknie wyglądająca na talerzu.
Składniki:
- 2 szklanki puree z dyni
- ok. 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 czerwona papryczka chili (można zastąpić chili w proszku)
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (można pominąć)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka ziaren kolendry (mielonych lub roztartych w moździerzu)
- 1 łyżka masła
- pestki dyni do dekoracji
- opcjonalnie: krewetki
- opcjonalnie kiełki
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
na oliwie lub oleju z dodatkiem łyżki masła w garnku do zupy. Gdy się zeszkli,
dodać wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili.
Wrzucić dyniowe puree i rozcieńczyć bulionem (ok. 2–2,5 szklanki) oraz
mleczkiem kokosowym (ok. pół puszki) do uzyskania satysfakcjonującej
konsystencji. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i zblenderować zupę na krem.
Posolić mocno (dynia jest dość mdła) oraz dodać pieprz świeżo
zmielony. Przyprawić startym imbirem, trawą cytrynową, curry, kurkumą,
gałką lub ewentualnie chili w proszku (jeśli zupa jest za mało ostra). Można
dodać łyżeczkę roztartego kminku.
Zupa z dyni jest już gotowa.
Przyozdobić ją kiełkami i pestkami dyni. Można także podać na wierzchu krewetki
przesmażone na maśle z czosnkiem przez 1-2 minuty.
Puree z dyni można przyrządzić je na
dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub
plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez
ok. 30-40 minut w piekarniku w 180 st. Potem należy tylko odkroić skórkę
i zblenderować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblenderować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć.
i zblenderować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblenderować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć.
Zupa sprawdzi się też na przyjęcia i rodzinne spotkania. Wasza rodzin i przyjaciele będą zachwyceni. Ale o tym przekonajcie się same. Trzymajcie się cieplutko.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz