czwartek, 23 listopada 2017

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym



Dziś nie będzie na słodko. Rozgrzewająca, jesienna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym to coś, co idealnie pasuje na chłodne wieczory i popołudnia. Pyszna, pożywna i pięknie wyglądająca na talerzu.





Składniki:
  • 2 szklanki puree z dyni
  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili (można zastąpić chili w proszku)
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ziaren kolendry (mielonych lub roztartych w moździerzu)
  • 1 łyżka masła
  • pestki dyni do dekoracji
  • opcjonalnie: krewetki
  • opcjonalnie kiełki
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie lub oleju z dodatkiem łyżki masła w garnku do zupy. Gdy się zeszkli, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Wrzucić dyniowe puree i rozcieńczyć bulionem (ok. 2–2,5 szklanki) oraz mleczkiem kokosowym (ok. pół puszki) do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i zblenderować zupę na krem. Posolić mocno (dynia jest dość mdła) oraz dodać pieprz świeżo zmielony. Przyprawić startym imbirem, trawą cytrynową, curry, kurkumą, gałką lub ewentualnie chili w proszku (jeśli zupa jest za mało ostra). Można dodać łyżeczkę roztartego kminku.






Zupa z dyni jest już gotowa. Przyozdobić ją kiełkami i pestkami dyni. Można także podać na wierzchu krewetki przesmażone na maśle z czosnkiem przez 1-2 minuty.



Puree z dyni można przyrządzić je na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180 st. Potem należy tylko odkroić skórkę
i zblenderować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblenderować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć.




Zupa sprawdzi się też na przyjęcia i rodzinne spotkania. Wasza rodzin i przyjaciele będą zachwyceni. Ale o tym przekonajcie się same. Trzymajcie się cieplutko.
Kasia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz