Przed Wami potrójnie jesienny sernik - wanilia, karmel i dynia. Sernik nie tylko pięknie i nietypowo się prezentuje, ale również fantastycznie smakuje i rozpływa się w ustach. Idealny do pysznej kawy i gorącej, rozgrzewającego herbaty.
Kruchy spód:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki sezamu prażonego
- szczypta soli
Masło posiekać do naczynia. Dodać
mąkę i sól. Masło z mąką rozdrobnić na malutkie kawałeczki. Dodać pozostałe
składniki i zagnieść ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni.
Przygotować okrągłą formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem należy wylepić dno formy oraz boki na
wysokość ok. 2,5cm. Wstawić do piekarnika i podpiekać około 10 minut, aż ciasto
nabierze złoto-brązowego koloru.
Karmel:
- 100 g cukru
- 80 g słodkiej śmietany 30%
- 40 g masła
- szczypta soli
Do
garnka o grubym i szerokim dnie wsypać cukier i szczyptę soli. Na
średnim ogniu
rozpuszczać cukier, aż będzie płynny i nabierze ładnego, brązowego ale
nie
bardzo ciemnego koloru. Gdy cukier będzie już płynny , dodać masło i
energicznie
wymieszać trzepaczką, aż oba składniki się połączą. Następnie dodać
śmietanę i
bardzo energicznie mieszać – to bardzo ważny moment, gdyż gorący cukier i
masło
łączy się z chłodną śmietaną i różnica temperatur powoduje bulgotanie i
parowanie. Gotowy należy odstawić do wystudzenia.
Masa serowa podstawowa:
- 1 kg sera
- 100 g serka kanapkowego typu Philadelphia
- 150 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 4 jajka
W misce zmiksować ser twarogowy, serek kanapkowy, cukier i budyń w proszku. Na
samym końcu dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując. Masę podzielić na
trzy części. Do jednej masy dodać
połowę ostudzonego karmelu i dokładnie zmiksować mikserem. Do drugiej masy
dodać dynię i zmiksować blenderem. Trzecia masa pozostaje waniliowa.
Na podpieczony spód jako pierwszą wylać masę waniliową, gdyż jest ona najbardziej gęsta. Na masę waniliową wykładać łyżeczka po łyżeczce masę karmelową. Na masę karmelową nakładać masę dyniową. Bardzo ważne jest by masy nakładać na siebie małymi porcjami, najlepiej gdy pociągnięcia wykonywane są „podłużnie”. Całość włożyć do piekarnika i piec godzinę w temperaturze 165 stopni. Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia. Zimny sernik polać resztą zrobionego wcześniej karmelu i posypać prażonym sezamem.
Dodatkowo:
- 250g surowej dyni (pozbawionej pestek
- 1-2 łyżek prażonego sezamu do dekoracji
U mnie w domu serniki są najbardziej lubianymi wypiekami. Ten sprawdził się idealnie jako pohalloweenowe ciasto na chłodne jesienne wieczory. Jestem przekonana, że Wam też posmakuje. Na pewno jeszcze nie raz to ciasto zagości na moim stole. Pozdrawiam Was ciepło.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz