czwartek, 16 listopada 2017

Makaron z pieczoną dynią i orzechami



Pyszny, niezwykle interesujący smak tej makaronowej zapiekanki podbije Wasze serca i żołądki. Gwarantuję Wam doznania smakowe, których jeszcze nie czuliście w żadnej innej zapiekance. Słodka dynia i chrupiące orzechy połączone z makaronem i śmietankową zalewą stanowią obiad wręcz idealny. Palce lizać.




Składniki: 
  • ½  małej dyni
  • pietruszka zielona natka
  • 100 g orzechów ziemnych
  • sól 
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 opakowanie makaronu  muszle

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię i uprażyć.  Do miski wlać olej oraz wsypać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dynię pokroić na większą kostkę i wrzucić do miski. Wymieszać składniki tak, aby zioła obtoczyły całe kawałki dyni. Wysypać dynię na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Na patelnię wlać śmietankę. Wsypać posiekaną pietruszkę natkę i wymieszać składniki. Wlać 2-3 łyżki wody z ugotowanego makaronu.  Gotować parę minut. Makaron przełożyć do sosu z pietruszką. Dodać upieczoną dynię i wcześniej przygotowane orzechy. Delikatnie wymieszać składniki.






Jeśli nie macie pomysłu i zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, ta propozycja jest tworzona idealnie dla Was. Obiecuję, nie pożałujecie. Do zobaczenia.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz