Pyszny, niezwykle interesujący smak tej makaronowej zapiekanki podbije Wasze serca i żołądki. Gwarantuję Wam doznania smakowe, których jeszcze nie czuliście w żadnej innej zapiekance. Słodka dynia i chrupiące orzechy połączone z makaronem i śmietankową zalewą stanowią obiad wręcz idealny. Palce lizać.
Składniki:
- ½ małej dyni
- pietruszka zielona natka
- 100 g orzechów ziemnych
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju
- 1 opakowanie makaronu muszle
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię i uprażyć. Do miski wlać olej oraz wsypać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dynię pokroić na większą kostkę i wrzucić do miski. Wymieszać składniki tak, aby zioła obtoczyły całe kawałki dyni. Wysypać dynię na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Na patelnię wlać śmietankę. Wsypać posiekaną pietruszkę natkę i wymieszać składniki. Wlać 2-3 łyżki wody z ugotowanego makaronu. Gotować parę minut. Makaron przełożyć do sosu z pietruszką. Dodać upieczoną dynię i wcześniej przygotowane orzechy. Delikatnie wymieszać składniki.
Jeśli nie macie pomysłu i zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, ta propozycja jest tworzona idealnie dla Was. Obiecuję, nie pożałujecie. Do zobaczenia.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz