poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Mazurek marcepanowo-różany




Dziś życząć Wam wesołych i pełnych spokoju Świąt Wielkanocnych prezentuję mój mazurek marcepanowo-różany. Uwielbiam zarówno marceapan, jak i wszystko, co zawiera w sobie smak płatków róży, dlatego to połączenie jest dla mnie idealne. Chyba nie oderwę się dziś od  stołu.





Składniki:
  • 360 g mąki
  • 230 g bardzo zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 250-300 g konfitury z płatków róży
  • 2-3- łyżki soku z cytryny
  • 400 g marcepanu
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • około 150 ml śmietanki kremówki

Mocno  schłodzone, twarde masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę i rękoma zagnieść kruszonkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka przetarte przez sitko. Zagnieść ciasto, a w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimun przez 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki. Ponakłuwać widelcem ciasto i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. 

Konfiturą z płatków róży posmarować upieczony spód. Marcepan rozgnieść i rozwałkować podsypując cukrem pudrem, żeby nie kleił się do wałka i stolnicy. Rozwałkowany płat marcepanu nałożyć na mazurek.

W rondlu mocno podgrzać 2/3 ilości kremówki, dodać posiekaną gorzką czekoladę i zamieszać, aby czekolada się rozpuściła. W drugim rondlu rogrzać resztę kremówki i białą czekoladę. Ciemną czekoladę rozmarować na całej powierzchni mazurka. Białą czekoladę przełożyć od szprycy i wycisnąć na mazurku cienkie i podłużne pasy. Wykałaczką zrobić esy-floresy n całym mazurku. 
Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.









Nie odrywajcie się od stołów i od rodziny. Jeszcze raz życzę Wam  wszystkich udanych Świąt Wielkanocnych. Wesołego Alleluja!
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz