Dziś życząć Wam wesołych i pełnych spokoju Świąt Wielkanocnych prezentuję mój mazurek marcepanowo-różany. Uwielbiam zarówno marceapan, jak i wszystko, co zawiera w sobie smak płatków róży, dlatego to połączenie jest dla mnie idealne. Chyba nie oderwę się dziś od stołu.
Składniki:
- 360 g mąki
- 230 g bardzo zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 250-300 g konfitury z płatków róży
- 2-3- łyżki soku z cytryny
- 400 g marcepanu
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- około 150 ml śmietanki kremówki
Mocno schłodzone, twarde masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę i rękoma zagnieść kruszonkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka przetarte przez sitko. Zagnieść ciasto, a w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimun przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki. Ponakłuwać widelcem ciasto i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Konfiturą z płatków róży posmarować upieczony spód. Marcepan rozgnieść i rozwałkować podsypując cukrem pudrem, żeby nie kleił się do wałka i stolnicy. Rozwałkowany płat marcepanu nałożyć na mazurek.
W rondlu mocno podgrzać 2/3 ilości kremówki, dodać posiekaną gorzką czekoladę i zamieszać, aby czekolada się rozpuściła. W drugim rondlu rogrzać resztę kremówki i białą czekoladę. Ciemną czekoladę rozmarować na całej powierzchni mazurka. Białą czekoladę przełożyć od szprycy i wycisnąć na mazurku cienkie i podłużne pasy. Wykałaczką zrobić esy-floresy n całym mazurku.
Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Nie odrywajcie się od stołów i od rodziny. Jeszcze raz życzę Wam wszystkich udanych Świąt Wielkanocnych. Wesołego Alleluja!
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz