środa, 5 kwietnia 2017

Ciasto marchewkowe



Jeśli myślicie, że jest to zwykłe ciasto marchewkowe, to bardzo się mylicie. Już dawno chciałam je zrobić, ale zawsze myślałam, że jest niezbyt smaczne i mało ciekawe. Ale gdy tylko je upiekłam, stało się ono  moim ulubionym ciastem. Po prostu je uwielbiam. Lekko piernikowe, bardzo wilgotne. Po prostu przepyszne. Do tego jeszcze lukier z serka. Mmmm... Rozpływa się w ustach.




Ciasto:
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli


Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Marchewki zestrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misc wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce zmiksować jajka z olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy jajecznej dodać mąkę z wszystkimi dodatkami i całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą marchewkę. Ciasto przelać do fomy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić.




Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 130 g serka śmietanowego


Masło utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodać serek i całość dobrze zmiksować. Polać lukrem wystudzone ciasto marchewkowe. Odstawić w chłodne miejsce, aby lukier stężał.








Nie ma nad czym się zastanawiać. To idealne ciasto na bliżające się święta. Dla mnie to była próba generalna. Ale to ciasto gości u mnie nie tylko w okresie świątecznym. To idealne ciasto marchwkowe na świecie. Smacznego.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz