sobota, 22 kwietnia 2017

Ziemniaczana zapiekanka wielkanocna



Jeśli nie macie pomysłu na wielkanocny obiad, już służę Wam pomocą. Otóż sama poszukiwałam czegoś, co będzie nietypowego i oryginalnego, jednak mimo wszystko będzie nawiązywało do tematyki wielkanocnej. I tak oto natrafiłam na wielkanocną zapiekankę ziemniaczaną. I muszę Wam szczerze powiedzieć,że jest to rewelacyjna propozycja na świąteczny obiad.




Składniki:
  • 75 g ziemniaków
  • 8 jaj
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 50 g listków szpinaku
  • 15 dag boczku
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać z łupinek, a następnie przecisnąć przez praskę. Dodać 2 żółtka i masło. Przyprawić gałką muszkatołową.





Szpinak obrać i umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Odlać tłuszcz, a boczek wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. 

Masę ziemniaczaną umieścić w rękawie cukierniczym. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć 8 gwiazdek. Napełnić je masą szpinakową. Pośrodku każdego gniazdka zrobić wgłębienie i wbić jajko. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.













Jak Wam się podobają moje obiadowe gniazdka? Wyszły pysznie, uwierzcie mi na słowo. A najlepiej spróbujcie same i dajcie znać, jak wyszło. Czekam na Was i mam nadzieję, że mnie nie zawiedziecie. Do zobaczenia w następnym wpisie.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz