Pomalutku zaczynam przygotowania do świąt, a łączy się z tym również przegląd przepisów odpowiednich na ten wyjątkowy czas. Dziś chcę Wam zaprezentować babkę snickers. Inna niż wszystkie i niezwykle rozpływająca się w ustach. Do tego płynny karmel i mmm...... nie można sobie odmówić kolejnego kawałeczka.
Składniki:
Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 500 g kajmaku
- 5 jajek
- 185 ml mleka
- 185 g masła
- 185 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 5 łyżek orzechów ziemnych solonych
- polewa czekoladowa
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.W osobnej miesce utrzeć masło. Dodać masę jajeczną i całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać 3/4 puszki kajmaku, rum i całość dokładnie wymieszać.
Formę posmarować masłem i przelać gotowe ciasto. Wastawić do pierarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Upieczoną babkę wystudzić. Resztę kajmaku podgrzać. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka. Kajmakiem polać babkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch babki. Całość posypać posiekanymi orzechami.
Wygląda niezwykle apetycznie, a sam widok spływającej czekolady i kajmaku doprowadza do cieknięcia ślinki. Uwierzcie mi, że ta babka jest warta upieczenia. I na pewno zaskoczycie nowym smakiem rodzinę i przyjaciół. Tak więc smacznego i do następnego wpisu.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz