niedziela, 9 kwietnia 2017

Babka Snickers




Pomalutku zaczynam przygotowania do świąt, a łączy się z tym również przegląd przepisów odpowiednich na ten wyjątkowy czas. Dziś chcę Wam zaprezentować babkę snickers. Inna niż wszystkie i niezwykle rozpływająca się w ustach. Do tego płynny karmel i mmm...... nie można sobie odmówić kolejnego kawałeczka.





Składniki:
  • 375 g mąki pszennej
  • 500 g kajmaku
  • 5 jajek
  • 185 ml mleka
  • 185 g masła
  • 185 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 5  łyżek orzechów ziemnych solonych
  • polewa czekoladowa
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.W osobnej miesce utrzeć masło. Dodać masę jajeczną i całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać 3/4 puszki kajmaku, rum i całość dokładnie wymieszać. 
Formę posmarować masłem i przelać gotowe ciasto. Wastawić do pierarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

Upieczoną babkę wystudzić. Resztę kajmaku podgrzać. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka. Kajmakiem polać babkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch babki. Całość posypać posiekanymi orzechami.











Wygląda niezwykle apetycznie, a sam widok spływającej czekolady i kajmaku doprowadza do cieknięcia ślinki. Uwierzcie mi, że ta babka jest warta upieczenia. I na pewno zaskoczycie nowym smakiem rodzinę i przyjaciół. Tak więc smacznego i do następnego wpisu.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz