poniedziałek, 24 października 2016

Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami



Dzisiaj czas na babkę. Jednak uwaga, nie jest to taka zwykła babka. Gdy ją rozkroimy, będzie czekała na nas niespodzianka. Zawiera ona w sobie cztery różne nadzienia. Pięknie się prezentuje i równie fantastycznie smakuje. Połączenia wszystkich smaków pieszczą podniebienie. Ciasto jest idealne, nie za słodkie, dlatego sięga się raz po raz po kolejny kawałek.




Nadzienie serowe:
  • 125 g zmielonego twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny


Nadzienie makowe:
  • 100 g maku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 125 ml gorącego mleka


Nadzienie orzechowe:
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 ml gorącego mleka


Nadzienie z powideł śliwkowych:
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu


Przygotować nadzienia. W czterech osobnych miseczkach  wymieszać wszystkie składniki na poszczególne nadzienia. Miseczki przykryć i odłożyć na chwilę, aby smaki się połączyły.







Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • trochę startej skórki z cytryny


Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia. 
Resztę z 500 g mąki wysypać na stolnicę. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Odłożyć je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość i przykryć je ściereczką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu. Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej jego połówce. Placki złożyć i dobrze skleić brzegi. Każde nadzienie ułożyć osobno na stolnicy.




Ciasto układać w formie na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Układać nadzieniami na przemian. Gdy forma na babkę będzie wypełniona w całości, resztę placków układać na górze. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 






Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Ciasto piec przez około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Całość posypać cukrem pudrem.







Niech Was nie zmyli duża ilość nadzień. Babkę przygotowuje się bardzo szybko. Jeszcze szybciej znika ona z talerza. Zaskoczcie więc wszystkich i zaprezentujcie im nową, nietypową babkę z różnymi nadzieniami, a przekonacie się, że zrobi ona duże wrażenie na wszystkich. Czekam na Wasze wrażenia i pozdrawiam wszystkich Was bardzo ciepło.
Kasia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz