piątek, 14 października 2016

Różyczki z jabłek w cieście francuskim



Aromatyczne jabłka to nieodzowny element jesieni. Postanowiłam więc wykorzystać je w niego inny sposób i przyrządzić pięknie wyglądające i niezwykle pachnące różyczki z jabłek w cieście francuskim. Taki deser jest miłą odmianą dla tradycyjnego ciasta lub małych ciasteczek. Różyczki niezwykle się prezentują, a ich smak w niczym nie odbiega od wyglądu.




Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • cynamon
  • jajko
  • 1/2 l wody




Jabłka pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.



W garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym. Wrzucić plasterki na chwilę do wrzątku. Jabłka powinny jedynie trochę zmięknąć, nie gotować się. Gotowe jabłka odcedzić i ostudzić.

Ciasto francuskie pokroić w 1,5 cm paski. Ciasto posypać cukrem waniliowym i cynamonem, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach. Na cieście układać plasterki jabłek tak, aby ich część ze skórką wystawała na około 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki jabłek powinny lekko na siebie nachodzić. Ciasto z jabłkami zawinąć luźno w rulonik.




Gotowe różyczki ułożyć na balszce i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.




I gotowe.




Pyszne różyczki na pewną będą często gościć na Waszych stołach. Skosztujcie i przekonacie się sami, że mam rację. Pozdrawiam Was serdecznie.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz