Dziś chcę Wam zaprezentować proste, ale niezwykle pyszne i lekkie ciasto z masą jabłkową i lekkimi pankami jogurtowymi. Wszystkie warstwy idealnie komponują się ze sobą i rozpływają się w ustach.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i całość zmiksować. Dodać żółtka, aromat śmietankowy, mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. przez około 55 minut. Po upieczeniu ciasta pozostawić je do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki cukru
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier, masło i dusić wszystkie składniki przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Zdjąć z ognia. Jeszcze ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa jogurtowa:
- 2 duże jogurty naturalne
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić ją do ostygnięcia. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem. Rozprowadzić masę na ostudzonych jabłkach. Pozostawić ciasto w lodówce, by masa nieco stężała.
Śmietana:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Powoli wlać żelatynę, ciągle miksując. Śmietankę rozsmarować na masie jogurtowej. Całe ciasto wstawić na parę godzin do lodówki. Posypać posypką.
Gorąco zachęcam do wypróbowania tego ciasta. Na pewno nie pożałujecie i jestem pewna, że ciasto to często będzie gościć na Waszych stołach. Udanych wypieków.
Kasia.
Kasia.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz