Już od dawna ciasto to pojawiało się na różnych blogach kulinarnych. Jednak nigdy nie miałam do niego przekonania. Wydawało mi się mało ciekawe i z opisu, nieciekawie smaczne. Jednak pewnego dnia wzięłam się w garść i postanowiłam wypróbować ten przepis. Powiem szczerze: JESTEM ZACHWYCONA. Ciasto jest przepyszne. Nie za słodkie, przepysznie miodowe, przybliżające swoim smakiem do zbliżających się świąt. Idealne połączenie smakowe z miękki i rozpływającym się w ustach ciastem. Na chłodne wieczory po prostu rewelacyjne. Od dziś jest to jedno z moim ulubionych ciast i przepis na niego zagości w czołowym miejscu w mojej książce kucharskiej.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 2 łyżki dowolnej wódki (najlepiej cytrynowej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski. Odłożyć 1 szklankę. Przygotować kąpiel wodną - do dużego garnka wlać wodę i zagotować ją. Zmniejszyć płomień i położyć na garnku miskę. Ciasto przygotować w kąpieli wodnej.
Do miski włożyć masło i rozpuścić je. Następnie dodać wódkę, miód, cukier, sodę i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajka i ubić je trzepaczką przez około 5 minut, aż całość nieco zgęstnieje. Następnie dodać mąkę (oprócz 1 szklanki) i mieszać przez około 4 minuty dużą łyżką, aż powstanie gęste ciasto. Mąkę zdjąć z kąpieli wodnej i dodać mąkę ze szklanki w kilku turach. Wymieszać wszystko mikserem. Jeśli ciasto nazbyt się klei, można dodać maksymalnie 1 łyżkę mąki. Wyrobić ciasto, następnie uformować je w kulę i podzielić je na 8 równych części.
Przygotować arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkować na nim każdą część ciasta na okrągłą formę o średnicy około 24 cm. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Placki piec maksymalnie 3 minuty i należy w tym dokładnie pilnować czasu, bo placki bardzo szybko się rumienią. Po upieczeniu każdego placka pozostawić je do ostygnięcia. Na koniec upiec skrawki pozostałego ciasta i zaraz po upieczeniu, gry lekko przestygną, pokruszyć je.
Krem do przełożenia:
- 400 g słodkiej śmietanki 36%
- 200 g kwaśnej śmietany 12%
- 150 g serka śmietankowego (typu kanapkowego)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Serek zmiksować ze śmietaną. Słodką śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać serek ze śmietaną i całość dokładnie wymieszać. Każdy placek posmarować kremem i przykrywać kolejnym plackiem. Czynności te powtarzać do wykończenia składników. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Krem do wykończenia:
- 350 g serka śmietankowego (typu kanapkowego)
- 60 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Utrzeć masło z serkiem i cukrem pudrem. Gotową masą obłożyć boki oraz wierzch ciasta. Wyrównać. Boki obłożyć upieczonymi i rozkruszonymi skrawkami ciasta. Przed podaniem kawałki ciasta można polać miodem.
Wbrew długiemu opisowi ciasto bardzo szybko pojawia się na talerzu, a jeszcze szybciej z niego znika. Biegnijcie jak najszybciej do kuchni i wypróbujcie to puchatkowe ciasto. Gorąco polecam.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz