czwartek, 23 sierpnia 2018

Nadziewane pyzy staropolskie



Dziś kolejna obiadowa propozycja. Przed Wami nadziewane pyzy staropolskie. Może nie jest to zbyt lekkie i bardzo letnie danie, ale czego się nie robi dla zachcianek ukochanej rodzinki. Przedstawiam Wam moją propozycję podania i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • pieprz, sól
  • oliwa
  • sera feta


Ziemniaki ugotować, obrać i rozgnieść. Wystudzić. Wymieszać z mąką w proporcji 3:1. Wbić jajka, posolić i zagnieść na gładkie ciasto.


Farsz: kapustę ugotować odcisnąć i drobno pokroić. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę
w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty, wymieszać z oliwą i doprawić.

Niewielką porcję masy ziemniaczanej spłaszczyć ręką. Na środku położyć farsz i uformować kulkę wielkości małego pączka.

Pyzy włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut do wypłynięcia.


Podać z pokruszoną fetą.







Mam nadzieję, że wypróbujecie kiedyś ten przepis. Czekam oczywiście na Wasze komentarze i wszelkie informacje zwrotne. A tymczasem uciekam wyszukiwać nowe przepisy. Trzymajcie się ciepło.
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz