Dziś kolejna obiadowa propozycja. Przed Wami nadziewane pyzy staropolskie. Może nie jest to zbyt lekkie i bardzo letnie danie, ale czego się nie robi dla zachcianek ukochanej rodzinki. Przedstawiam Wam moją propozycję podania i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 jajka
- 20 dag pieczarek
- cebula
- łyżka masła
- pieprz, sól
- oliwa
- sera feta
Ziemniaki ugotować, obrać i rozgnieść. Wystudzić. Wymieszać z
mąką w proporcji 3:1. Wbić jajka, posolić i zagnieść na gładkie ciasto.
Farsz: kapustę ugotować
odcisnąć i drobno pokroić. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę
w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty, wymieszać z oliwą i doprawić.
w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty, wymieszać z oliwą i doprawić.
Niewielką porcję masy ziemniaczanej spłaszczyć ręką. Na
środku położyć farsz i uformować kulkę wielkości małego pączka.
Pyzy włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut do
wypłynięcia.
Podać z pokruszoną fetą.
Mam nadzieję, że wypróbujecie kiedyś ten przepis. Czekam oczywiście na Wasze komentarze i wszelkie informacje zwrotne. A tymczasem uciekam wyszukiwać nowe przepisy. Trzymajcie się ciepło.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz