wtorek, 28 sierpnia 2018

Zupa ogórkowa na skrzydełkach



Witam Was w kolejnym wpisie i znowu z zupą. Tym razem będzie to jednak bardzo tradycyjna i polska zupa, jaką jest zupa ogórkowa na skrzydełkach. Myślę, że każdy z Was ma swoje patenty na tę zupę. Ja dziś przedstawiam Wam swój.




Składniki:

  • 4 skrzydełka kurze
  • 6 ziemniaków
  • duża porcja włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarna pieprzu
  • liść laurowy
  • 50 dag ogórków kiszonych
  • ½ szklanki lekko kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Skrzydełka włożyć do sporego garnka i zalać 2 i ½ litra wody. Zagotować i jeszcze chwilę pogotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną włoszczyznę. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy. Gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie, około 20 minut. Skrzydełka wyjąć na talerz i ostudzić.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka i gotować jeszcze przez
10-15 minut. Śmietanę dodać delikatnie do zupy i razem zagotować. Mięso obrać i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.





 A więc jak widzicie bardzo tradycyjnie. Co pojawi się jednak w kolejnym wpisie? Śledźcie bloga, a na pewno się tego dowiecie. Udanego kucharzenia.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz