środa, 15 sierpnia 2018

Chorwacka zupa pietruszkowa



Dziś nadal w kuchni podróżuję do różnych krajów w poszukiwaniu nowych smaków i przepisów. Zawędrowałam więc na Chorwację, a tam zauważyłam zupę pietruszkową. Zupa bardzo smaczna, choć myślałam, że wyjdzie bardziej jako zupa krem, ale nie zmienia to faktu, że jest bardzo smaczna. Jeśli lubicie białe warzywa, ta propozycja jest właśnie dla Was.




Składniki:

  • 50 dag korzenia pietruszki
  • 1 duża kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 1 duży por
  • 5 dag masła
  • 2 i ½ litra bulionu warzywnego z kostki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz


Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa i podsmażyć je, cały czas mieszając. Zalać ciepłym bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 
Zmiksować, wymieszać potem ze śmietaną, szczypiorkiem i koperkiem, doprawić do smaku

i mocno podgrzać.

Podawać z grzankami lub podanymi na osobnym talerzyku ziemniakami z wody z tłuszczem.









Co myślicie o mojej dzisiejszej propozycji? Ja proponuję wykonać, próbować i ocenić samemu według własnego gustu. Myślę jednak, że zasmakujecie w tej zupie. Pozdrawiam.
Kasia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz