środa, 25 kwietnia 2018

Kurczak po andaluzyjsku



Kolejne danie obiadowe przed Wami. Dziś prezentuję Wam kurczaka po andaluzyjsku. Nieco na słodko, bo z żurawiną i grejpfrutem. Dodatki dowolne, ale mięsko pyszne.




Składniki:

  • 4-5 udek z kurczaka
  • 2 czerwone grejpfruty
  • 10 dag mrożonych żurawin lub ½ szklanki dżemu żurawinowego
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki goździków
  • 2-3 łyżki miodu
  • przyprawy



Z połowy grejpfruta wycisnąć sok do rondelka. Dodać rozgniecione żurawiny i goździki, doprawić solą, pieprzem i miodem. Mieszać i zagotować.

Pozostałą połowę grejpfruta obrać, wykroić miąższ, pokroić i włożyć do sosu.

Na patelni roztopić masło i smażyć udka z obu stron. Przełożyć do brytfanny, polać sosem i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.

W czasie pieczenia udka przewracamy i w razie potrzeby polewamy sosem.

Podawać z ryżem, ziemniakami lub frytkami.









Jak Wam się podoba ten pomysł? Od kiedy spróbowałam ten przepis, mnie podoba się bardzo. Myślę, że Wam również przypadnie do gustu. Wystarczy spróbować i skosztować. Pozdrawiam Was ciepło.
Kasia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz