Dziś kolejna wielkanocna przekąska, a będą nią smażone jajka w skorupkach. Nie wymagają dużo pracy, ale są idealne na świąteczny wieczór spędzony w gronie rodziny.
Składniki:
- jajka
- masło
- drobno posiekany szczypiorek
- bułka tarta
- pierz, sól
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i osuszyć. Ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć, nie uszkadzając skorupek.
Białka i żółtka drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
Przykryć i trzymać na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Można też jajka odwrócić i delikatnie podsmażyć z drugiej strony. Podawać na ciepło, udekorować.
Białka i żółtka drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
Przykryć i trzymać na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Można też jajka odwrócić i delikatnie podsmażyć z drugiej strony. Podawać na ciepło, udekorować.
Prawda, że proste? A do tego naprawdę smaczne. Jajeczka wielkanocne inaczej. Spóbujcie koniecznie. Smacznego i udanego odpoczynku.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz