Choć przygotowuję żurek nie tylko w Święta Wielkanocne, to w tym czasie zupełnie inaczej smakuje. Tak samo jest zresztą z barszczem czerwonym, ale o tym w innym wpisie. Tymczasem na moim świątecznym stole pojawił się tradycyjny żurek w chlebku.
Składniki:
- kiełbasa
- grzyby
- jajka
- zakwas żytni na żurek
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- włoszczyzna
Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny,
obraną cebulę i czosnek, grzyby i przyprawy. Wlać 1,5 litra
zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 40 minut do miękkości warzyw. Dodać kiełbasę i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka.
Dodać żurek-zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem.
Dodać żurek-zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem.
Życzę Wam wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół oraz samych pyszności na Waszych świątecznych stołach.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz