środa, 14 marca 2018

Kokosanki


Czy pamiętacie moje ostatnie ciasto rafaello na blogu. Myślę, że tak. Tak więc na pewno wiecie, że jego dekorację były właśnie kokosanki, które dziś chciałabym Wam polecić. Szybko, proste i bardzo kokosowe.




Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masło podgrzać, dodać 100 g cukru. Podgrzewać i poczekać, aż się rozpuści.
Do masła dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ostudzić masę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Połowę piany wymieszać delikatnie z kokosem, stopniowo dodawać pozostałą pianę.
Małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.






Idealne nie tylko jako dekoracja, ale i jako sama mała przekąska. Smacznego.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz