Czy pamiętacie moje ostatnie ciasto rafaello na blogu. Myślę, że tak. Tak więc na pewno wiecie, że jego dekorację były właśnie kokosanki, które dziś chciałabym Wam polecić. Szybko, proste i bardzo kokosowe.
Składniki:
-
200 g wiórków kokosowych
-
150 g cukru
-
60 g masła
-
4 białka
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka soku z cytryny
Masło podgrzać, dodać 100 g cukru. Podgrzewać i poczekać, aż się rozpuści. Do masła dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ostudzić masę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Połowę piany wymieszać delikatnie z kokosem, stopniowo dodawać pozostałą pianę.
Małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.
Idealne nie tylko jako dekoracja, ale i jako sama mała przekąska. Smacznego.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz