Witajcie moi drodzy ponownie. Dziś przedstawiam Wam ciasto lekkie i przyprószone kokosem prawie jak śnieg, który leży za oknem. Będzie to ciasto rafaello. Na pewno każdy z Was słyszał o nim, może zna, a nawet może mieć swój własny przepis. Ja też taki posiadam i właśnie postanowiłam go wykorzystać. Sprawdził się idealnie i szybko zniknął z patery.
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 opakowania śmietanki w proszku „Śnieżka”
- 1 paczka biszkoptów podłużnych
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 paczka kokosanek do dekoracji
- nieco likieru adwokat do ponczowania biszkoptów
Obie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Dodać
pokruszoną białą czekoladę
i mieszamy póki się nie rozpuści. Zostawiamy aż do całkowitego przestudzenia. Z mlekiem ubić bitą śmietankę „Śnieżkę” i gdy zaczyna nabierać właściwej konsystencji dodać po łyżce tężejącej galaretki z czekoladą. Na koniec wsypać ¾ wiórków kokosowych.
Na blaszce ułożyć biszkopty i naponczować je. Wylać ubitą masę, posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami.
i mieszamy póki się nie rozpuści. Zostawiamy aż do całkowitego przestudzenia. Z mlekiem ubić bitą śmietankę „Śnieżkę” i gdy zaczyna nabierać właściwej konsystencji dodać po łyżce tężejącej galaretki z czekoladą. Na koniec wsypać ¾ wiórków kokosowych.
Na blaszce ułożyć biszkopty i naponczować je. Wylać ubitą masę, posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami.
Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Prawda, że szybko? Przepis nie jestem skomplikowany, a przyrządzenie ciasta rafaello to sama przyjemność. Z resztą przekonajcie się o tym sami. Gorąco polecam. Pozdrawiam.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz