środa, 28 marca 2018

Pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkiem



Dziś kolejny przepis z serii: świątecznie i warzywnie. Przed Wami pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkami. Pyszna, wilgotna i nieco inna w smaku niż wszystkie te babki, jakie znacie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie albo co gorsza nie macie pomysłu na przepis na babkę na święta, to jest Wasza szansa.




Składniki:
  • 1 jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • garść rodzynek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy

Marchew zetrzeć na tarce o małych otworach, natomiast jabłka o dużych. Do miski wbić jajka. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsypać partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wsypać rodzynki, jabłko i marchew. Delikatnie połączyć składniki. 
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 








 
 
Szybka, prosta ale bardzo oryginalna w smaku. Będzie nietypowym ciastem na Waszym stole. Śpieszcie się, bo święta już tuż tuż. Powodzenia w wypiekach i samych smaczności.
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz