Dziś kolejny przepis z serii: świątecznie i warzywnie. Przed Wami pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkami. Pyszna, wilgotna i nieco inna w smaku niż wszystkie te babki, jakie znacie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie albo co gorsza nie macie pomysłu na przepis na babkę na święta, to jest Wasza szansa.
Składniki:
- 1 jabłko
- 2 średnie marchewki
- garść rodzynek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
Marchew zetrzeć na tarce o małych otworach, natomiast jabłka o dużych. Do miski
wbić jajka. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem na puszystą
masę. Nie przerywając miksowania wsypać partiami mąkę pełnoziarnistą,
pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wsypać rodzynki, jabłko i
marchew. Delikatnie połączyć składniki.
Ciasto przełożyć do formy
posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w nagrzanym
piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Szybka, prosta ale bardzo oryginalna w smaku. Będzie nietypowym ciastem na Waszym stole. Śpieszcie się, bo święta już tuż tuż. Powodzenia w wypiekach i samych smaczności.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz