sobota, 6 stycznia 2018

Ciasto Trzej Królowie



Kiedy spojrzymy na kalendarz zauważymy, że mamy dzisiaj Święto Trzech Króli. Z tej okazji zarówno w Hiszpanii, jak i we Francji piecze się tradycyjne ciasto o takiej właśnie nazwie. Nie byłabym sobą gdybym go nie wypróbowała i nie upiekła właśnie na ten dzień. I tak oto prezentuję Wam moje ciasto Trzech Króli, z masą migdałową w cieście francuskim.




Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 100 g masła
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • aromat migdałowy i rumowy
  • cały migdał

Z obu ciast francuskich wyciąć taki sam okrąg. Położyć jeden na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć go widelcem.

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko, a na końcu zmielone migdały i aromaty. Całość dokładnie zmiksować. Masę migdałową wyłożyć na ciasto. W sekretne miejsce przy brzegu włożyć cały migdał. 


  

Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Dekoracyjnie naciąć delikatnie wierzch ciasta. 






Posmarować żółtkiem.





Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut. 









Choć ciasto jest nieco tłuste warto je spróbować choć raz. Ale jeśli nie lubicie mas migdałowych, możecie mieć problem z jego przełknięciem. Ciasto jest naprawdę bardzo migdałowe. Mimo to zachęcam Was do jego upieczenia. Nie wymaga dużo pracy i czasu. Smacznego.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz