poniedziałek, 25 grudnia 2017

Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą i toffi



Święta to czas serników różnego rodzaju. Dla mnie święta bez sernika to nie święta, dlatego też skusiłam się na sernik chałwowy. Szukałam czegoś zupełnie innego i udało mi się natrafić właśnie na ten przepis. Postanowiłam spróbować i nie zawiodłam się. Wilgotne ciasto, puszysty i mokry sernik był przepyszny. Szybko znikał z talerzy.




Spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 90 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, delikatnie posiekać i zagnieść ciasto. Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić dno ciastem i wygładzić. Włożyć na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec go przez 10 minut. Następnie wyjąć go z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
 


Masa serowa:
  • 900 g twarogu
  • 300 g białej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g chałwy
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przestudzić.

Ser utrzeć z cukrem i jajkami, dodać pozostałe składniki masy i całość dokładnie połączyć, aż masa będzie gładka. Masę wylać na podpieczony wcześniej spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.



Polewa:
  • polewa krówkowa
  • 20 ml śmietany kremówki

Polewę rozpuścić, dodać śmietanę kremówkę i całość dokładnie wymieszać. Polać polewą sernik.
 
 

 
Palce lizać. Sernik to jest coś, co Kasia lubi najbardziej. I myślę, że Wy też go polubicie. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować. Pozdrawiam.
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz