Święta to czas serników różnego rodzaju. Dla mnie święta bez sernika to nie święta, dlatego też skusiłam się na sernik chałwowy. Szukałam czegoś zupełnie innego i udało mi się natrafić właśnie na ten przepis. Postanowiłam spróbować i nie zawiodłam się. Wilgotne ciasto, puszysty i mokry sernik był przepyszny. Szybko znikał z talerzy.
Spód:
- 1 szklanka mąki
- 90 g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, delikatnie posiekać i zagnieść ciasto. Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić dno ciastem i wygładzić. Włożyć na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec go przez 10 minut. Następnie wyjąć go z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- 900 g twarogu
- 300 g białej czekolady
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g chałwy
- 4 jajka
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przestudzić.
Ser utrzeć z cukrem i jajkami, dodać pozostałe składniki masy i całość dokładnie połączyć, aż masa będzie gładka. Masę wylać na podpieczony wcześniej spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.
Ser utrzeć z cukrem i jajkami, dodać pozostałe składniki masy i całość dokładnie połączyć, aż masa będzie gładka. Masę wylać na podpieczony wcześniej spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.
Polewa:
- polewa krówkowa
- 20 ml śmietany kremówki
Polewę rozpuścić, dodać śmietanę kremówkę i całość dokładnie wymieszać. Polać polewą sernik.
Palce lizać. Sernik to jest coś, co Kasia lubi najbardziej. I myślę, że Wy też go polubicie. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować. Pozdrawiam.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz