sobota, 6 maja 2017

Zapiekany kalafior



Dziś coś wytrawnego i bardziej na słono. Wiem, że przyzwyczaiłam Was raczej do ciast i słodkości. Mam jednak nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu. Przedstawiam więc kalafior zapiekany pod serem.




Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Kalafior podzielić na większe różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Obsypać solą, pieprzem, bułką tartą i obłożyć wiórkami masła. Posypać startym serem i papryką. 
Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. 






Idealny jako dodatek do obiadu lub samodzielnie. Spróbujcie. Życzę smacznego.
Kasia.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz