wtorek, 23 maja 2017

Kujawski krem makowy



Dziś przedstawiam makowy deser staropolski, jadany głównie na Kujawach – krem makowy. Idealnie kremowy, migdałowy, po prostu pyszny. Idealny na leniwe popołudnie. 




Składniki:
  • szklanka maku
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 białka jajek
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • aromat migdałowy – kilka kropel
  • 2 małe łyżeczki żelatyny
  • 4-6 kruchych ciasteczek z czekoladą (np. Digestive)
  • płatki migdałowe do dekoracji

W jednej misce ubić na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru, a w drugiej pianę z białek. Do śmietany dodać mak, aromat i rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody żelatynę. Delikatnie dołożyć po 3 łyżki piany z białek i wymieszać. 
Do szklanek, kieliszków lub pucharków rozkruszyć ciasteczka z czekoladą. Na wierzch nałożyć krem i udekorować go płatkami migdałowymi. Przed spożyciem należy go schłodzić przez co najmniej 3 godziny w lodówce. 










Ten deser w niczym nie jest gorszy od wszystkich zagranicznych deserów. Ale o tym musicie się przekonać sami. A to z kolei uda się tylko wtedy, gdy przygotujecie kujawski krem makowy. Place lizać. Pozdrawiam Was ciepło i smacznie.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz