Dziś przedstawiam makowy deser staropolski, jadany głównie na Kujawach –
krem makowy. Idealnie kremowy, migdałowy, po prostu pyszny. Idealny na leniwe popołudnie.
Składniki:
- szklanka maku
- 400 ml śmietany 30%
- 2 białka jajek
- 4-5 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- aromat migdałowy – kilka kropel
- 2 małe łyżeczki żelatyny
- 4-6 kruchych ciasteczek z czekoladą (np. Digestive)
- płatki migdałowe do dekoracji
W jednej misce ubić na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego
i cukru pudru, a w drugiej pianę z białek. Do śmietany dodać mak,
aromat i rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody żelatynę. Delikatnie
dołożyć po 3 łyżki piany z białek i wymieszać.
Do szklanek, kieliszków
lub pucharków rozkruszyć ciasteczka z czekoladą. Na wierzch nałożyć krem i
udekorować go płatkami migdałowymi. Przed spożyciem należy go schłodzić
przez co najmniej 3 godziny w lodówce.
Ten deser w niczym nie jest gorszy od wszystkich zagranicznych deserów. Ale o tym musicie się przekonać sami. A to z kolei uda się tylko wtedy, gdy przygotujecie kujawski krem makowy. Place lizać. Pozdrawiam Was ciepło i smacznie.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz