niedziela, 14 maja 2017

Herbaciana babka z pieprzem



Wracam do słodkości. Lekka i nieco inna babka, ponieważ jest to babka z czerwoną herbatą i pieprzem. Mocno wilgotna i rozpływająca się w ustach. Napewno zaskoczy wszystkichm którzy ją skosztują. I wierzcie mi, szybko zniknie z talerzyka.




Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 125 g  masła
  • 2 łyżeczki czerwonej herbaty
  • 2 łyżeczki proszzku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do oprószenia

Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić do ostygnięcia, po czym przecedzić nią. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać go nożem tak, aby składniki się połączyły. Wlać herbatę i całość dokładnie wymieszać.
Czekoladę posiekać na dość duże kawałki, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać do keksówki. Piec około 60 minut w temperatuze 180 stopni.
Po wystudzeniu i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.








Wygląda bardzo apetycznie, prawda? I wierzcie mi, tak jak wygląda, tak też i smakuje. Ale nie przekonacie się o tym jeśli nie spróbujecie. Pyszna.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz