Wracam do słodkości. Lekka i nieco inna babka, ponieważ jest to babka z czerwoną herbatą i pieprzem. Mocno wilgotna i rozpływająca się w ustach. Napewno zaskoczy wszystkichm którzy ją skosztują. I wierzcie mi, szybko zniknie z talerzyka.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 125 g masła
- 2 łyżeczki czerwonej herbaty
- 2 łyżeczki proszzku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- cukier puder do oprószenia
Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić do ostygnięcia, po czym przecedzić nią. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać go nożem tak, aby składniki się połączyły. Wlać herbatę i całość dokładnie wymieszać.
Czekoladę posiekać na dość duże kawałki, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać do keksówki. Piec około 60 minut w temperatuze 180 stopni.
Po wystudzeniu i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie, prawda? I wierzcie mi, tak jak wygląda, tak też i smakuje. Ale nie przekonacie się o tym jeśli nie spróbujecie. Pyszna.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz