poniedziałek, 29 maja 2017

Marchewki z kruchego ciasta



A teraz czas na coś niezwykle oryginalnego. Marchewki z kruchego ciasta i pysznym, serkowym nadzieniem. Idealne na podanie sałatki i zaskoczenie wszystkich gości. Ale musicie przyznać, że wyglądają pięknie.








Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 białko do smarowania
  • 100 ml śmietany kwaśnej 
  • pół łyżeczki soli
  • barwnik pomarańczowy (dla koloru)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na około 20 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5 cm szerokie i długie na około 30 cm paski. Uformować z pasków ruloniki. Metalowe rurki owinąć folią aluminiową i nawijać na każdą jeden pasek ciasta.
 
 


 
 
Na blasze ułożyć rurki na stojąco. Piecc w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zimne zdąć z rurek.
 
 



 


Marchewki nafaszerować serkiem lub sałatką. 








Marchewki udekorować liśćmi, np. pietruszki lub koperku.
















Piękne, smaczne i oryginalne. Idealne na wieczorne spotkanie, grill albo wielkanocne śniadanie. Jestem dumna z moich marchewek. Wam również życzę smacznego i powodzenia przy ich wykonaniu. Miłego popołudnia.
Kasia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz