wtorek, 14 lutego 2017

Czekoladowe serduszka



Jak Wasze przygotowania do Walentynek? U mnie wszystko idzie zgodnie z planem. Jeszcze macie szansę na upieczenie kolejnej przygotowanej przeze mnie propozycji. A są to czekoladowe ciatseczka serduszka z posypką. Są bardzo kruche, bardzo czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego jeszcze piękni prezentują się na walentynkowym stole.





Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 2/3/ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 220 g masła
  • 1 łyżka wody
Do dekoracji:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa
Połączyć mąkę z kakao i solą. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć ze sobą obie masy i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i rozwałkować na około 4-5 mm. Z ciasta wyciąć foremką serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachować odstępy. 
 
 





 
 
Ciasteczka piec w temperaturze 170 stopni C przez około 15 minut. Ciasteczka przestudzić.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać ciasteczka w czekoladzie jednym bokiem, a następnie posypać cukrową posypką.
 
 


 
 Życząc Wam udanych Walentynek idę świętować ten wieczór z moim kochanym mężem. Do zobaczenia.
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz