Pomalutku zbliżają się Walentynki. Mam dziś dla Was walentynkowe ciasto z niespodzianką. Jest nią serduszko, które ukazuje się zaraz po jego rozkrojeniu. Ciasto jest naprawdę smaczne, a uradowana mina tego, kogo nim obdarujecie jest niesamowita.
Ciasto różowe:
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- czerwony barwnik
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, śmietanę i barwnik, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć do blaszki.
Piec 45-50 minut w temperaturze 170 stopni C.
Upieczone ciasto ostudzić. Z przestudzonego ciasta wyciąć foremką serduszka.
Ciasto czekoladowe:
- 200 ga gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 i 2/1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 150 ml mleka
Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuscić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukem. Dodać mleko, jajka i dokładnie zmiksować. Dodać cukier waniliowy i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Keksówkę nasmarować masłem. W środku keksówki ulożyć ciasno w rzędzie czerwone serduszka. Wylać na niego i obok nich ciasto czekoladowe.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto ostudzić i polać roztopioną czekoladą.
Szybciutko biegnijcie więc do kuchni, aby przyrządzić do ciasto. Na pewno nie pożałujecie. Niespodzianka walentynowa gwarantowana. Pozdrawiam z serduszkami.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz