środa, 19 września 2018

Lubelski przekładaniec



Dziś przed Wami prezentuje się lubelski przekładaniec. Wbrew pozorom ciasto nie jest zapychające, a kandyzowane owoce dodają mu lekkiej słodkości oraz wyrazistego i orzeźwiającego smaku. Kruche ciasto rozpływa się w ustach i na pewno każdy znajdzie w tym cieście coś dla siebie.





Ciasto kruche:

  • 60 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 6 żółtek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 30 dag cukru pudru



Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do pierwszego dać 1 łyżkę kakao, do drugiego 1 łyżkę śmietany. Ciasto ze śmietaną dać na spód blachy, posmarować dżemem, dać ½ ciasta ubitego z białek. Na to zetrzeć ciasto ciemne i posypać bakaliami. Dać drugą połowę białek, na to zetrzeć ciasto żółte, zwykłe. Piec 40 minut.






Ciasto z białek
:

  • 6 białek
  • 7 dag krupczatki
  • 20 dag cukru pudru
  • ½ koski roztopionej margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku


Z białek i cukru ubić pianę. Dodać mąkę z proszkiem i margarynę. Na końcu lekko wymieszać.






Prawda, że proste. Szybkie i smaczne. W sam raz na chłodne wrześniowe wieczory. I herbatka do niego jest obowiązkowa. Pozdrawiam.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz