Dziś przed Wami prezentuje się lubelski przekładaniec. Wbrew pozorom ciasto nie jest zapychające, a kandyzowane owoce dodają mu lekkiej słodkości oraz wyrazistego i orzeźwiającego smaku. Kruche ciasto rozpływa się w ustach i na pewno każdy znajdzie w tym cieście coś dla siebie.
Ciasto kruche:
- 60 dag mąki
- 30 dag margaryny
- 6 żółtek
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 30 dag cukru pudru
Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do pierwszego
dać 1 łyżkę kakao, do drugiego 1 łyżkę śmietany. Ciasto ze śmietaną dać na spód blachy, posmarować dżemem, dać
½ ciasta ubitego z białek. Na to zetrzeć ciasto ciemne i posypać bakaliami. Dać drugą połowę
białek, na to zetrzeć ciasto żółte, zwykłe. Piec 40 minut.
Ciasto z białek:
- 6 białek
- 7 dag krupczatki
- 20 dag cukru pudru
- ½ koski roztopionej margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku
Prawda, że proste. Szybkie i smaczne. W sam raz na chłodne wrześniowe wieczory. I herbatka do niego jest obowiązkowa. Pozdrawiam.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz