Witajcie moi drodzy smakosze. Mamy już wrzesień, a skoro wrzesień to ruszam ponownie z przepisami na zupy nieco cieplejsze, cięższe i bardzie pożywniejsze niż w lecie. I tak oto na moim stole pojawiła się łagodna zupa krem z papryki. Bardzo smaczna, pożywna i oryginalna w swoim smaku właśnie ze względu na paprykę.
Składniki:
- 4 strąki papryki
- 20 dag marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pomidor
- łyżka masła
- 2 litry bulionu drobiowego z kostki
- garstka ryżu
- gęsta śmietana
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Paprykę pokroić w paski. Marchewkę pokroić w plasterki.
Cebule posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Pomidor pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić, paprykę, marchewkę i
cebulę. Gotować, aż papryka zmięknie. Dodać czosnek z solą, zalać gorącym
bulionem i zagotować. Przyprawić solą
i pieprzem oraz wsypać ryż.
i pieprzem oraz wsypać ryż.
Gotować aż ryż będzie miękki. Rozlać na talerz. Każdą porcję
udekorować kleksem śmietany
i posiekaną natką.
i posiekaną natką.
Co powiecie na taką odmianę zupy? Wypróbujcie, przygotujcie i skosztujcie, a potem koniecznie dajcie znać, jak wrażenia. Smacznego.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz