środa, 12 września 2018

Zupa paprykowa łagodna



Witajcie moi drodzy smakosze. Mamy już wrzesień, a skoro wrzesień to ruszam ponownie z przepisami na zupy nieco cieplejsze, cięższe i bardzie pożywniejsze niż w lecie. I tak oto na moim stole pojawiła się łagodna zupa krem z papryki. Bardzo smaczna, pożywna i oryginalna w swoim smaku właśnie ze względu na paprykę.




Składniki:

  • 4 strąki papryki
  • 20 dag marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidor
  • łyżka masła
  • 2 litry bulionu drobiowego z kostki
  • garstka ryżu
  • gęsta śmietana
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Paprykę pokroić w paski. Marchewkę pokroić w plasterki. Cebule posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Pomidor pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić, paprykę, marchewkę i cebulę. Gotować, aż papryka zmięknie. Dodać czosnek z solą, zalać gorącym bulionem i zagotować. Przyprawić solą
i pieprzem oraz wsypać ryż.
Gotować aż ryż będzie miękki. Rozlać na talerz. Każdą porcję udekorować kleksem śmietany
i posiekaną natką.






Co powiecie na taką odmianę zupy? Wypróbujcie, przygotujcie i skosztujcie, a potem koniecznie dajcie znać, jak wrażenia. Smacznego.
Kasia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz