wtorek, 6 lutego 2018

Walentynkowa zupa z czerwonej soczewicy



Witam Was bardzo ciepło i już walentynkowo. Przed Wami pierwszy post z cyklu "Walentynki". Będzie ich w następnym czasie na pewno kilka. A dziś przedstawiam walentynkową zupę z czerwonej soczewicy. To właśnie dzięki niej zupa nabiera tego pięknego i głębokiego czerwonego koloru. Idealna na romantyczną walentynkową kolację lub smaczny obiad we dwoje.




Składniki:
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 pomidory
  • 1 puszka pomidorów koktajlowych
  • 1,5 l wywaru rosołowego
  • sól, pieprz

Przygotować bulion rosołowy. Wsypać do niego soczewicę i całość gotować około 10 minut.





Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory świeże i z puszki. Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić na małym ogniu, aż pomidory stanął się miękkie. Zupę zblendować i doprawić do smaku.








Pomysł na zupę już macie. I wierzcie mi, że zaskoczy nią swoją ukochaną osobę. Rzadko bowiem zdarza się na talerzu czerwona zupa. A co możecie przygotować do zupy, najlepiej na słodki deser, przekonacie się w następnym poście. Do zobaczenia.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz