Witajcie smakosze. Dziś będą naleśniki. Ale nie takie zwykłe i standardowe. Nie takie, kiedy na odgłos "naleśniki" widzimy tradycyjne naleśniki z serkiem i rodzynkami lub dżemem. Dziś będą naleśniki z niespodzianką. A niespodzianka będzie nieco wytrawna.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- około 1 szklanki wody
Przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Usmażyć na naleśniki.
Farsz:
- 2 filety z kurczaka
- puszka pomidorów w kawałkach
- puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki kukurydzy
- cebula
- 4-5 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- papryka konserwowa
- ½ szklanki wody
- pieprz, sól
- przyprawa do potraw meksykańskich
- gyros
- olej
- ser żółty
Filety pokroić w kostkę, obtoczyć w grosie. Odstawić na
30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, a czosnek zmiażdżyć.
Filety obsmażyć na oleju. Cebulę z czosnkiem obsmażyć na
drugiej patelni. Dodać pieczarki, wodę
i dusić. Przełożyć do mięsa. Paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać pomidory,
kukurydzę, paprykę
i fasolę. Doprawić na ostro i dusić.
Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć jak gołąbki. Posypać
startym serem żółtym i zapiec 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Naleśniki inaczej. Bo przecież nie zawsze musi być tak jak zawsze. Smacznego.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz