środa, 21 lutego 2018

Naleśniki z niespodzianką



Witajcie smakosze. Dziś będą naleśniki. Ale nie takie zwykłe i standardowe. Nie takie, kiedy na odgłos "naleśniki" widzimy tradycyjne naleśniki z serkiem i rodzynkami lub dżemem. Dziś będą naleśniki z niespodzianką. A niespodzianka będzie nieco wytrawna.




Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • około 1 szklanki wody


Przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Usmażyć na naleśniki.




Farsz:

  • 2 filety z kurczaka
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • puszka czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka konserwowa
  • ½ szklanki wody
  • pieprz, sól
  • przyprawa do potraw meksykańskich
  • gyros
  • olej
  • ser żółty


Filety pokroić w kostkę, obtoczyć w grosie. Odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, a czosnek zmiażdżyć.

Filety obsmażyć na oleju. Cebulę z czosnkiem obsmażyć na drugiej patelni. Dodać pieczarki, wodę

i dusić. Przełożyć do mięsa. Paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać pomidory, kukurydzę, paprykę
i fasolę. Doprawić na ostro i dusić.

Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć jak gołąbki. Posypać startym serem żółtym i zapiec 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
 








Naleśniki inaczej. Bo przecież nie zawsze musi być tak jak zawsze. Smacznego.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz