Jak to w październiku w mojej kuchni króluje dynia. Dziś w moim menu obiadowym królowały kotlety z dyni z kukurydzą. Pyszne, wegetariańskie danie, ale zadowoli nawet smakosza mięs.
Składniki:
- 1 dynia
- 1,5 szklanki ryżu
- 3 cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki łagodnego curry
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Dynię umyć, obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Następnie zetrzeć na tarce. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w garnku. Dodać do niej dynię i smażyć jeszcze 5 minut.
Do innej miski wsypać ryż, a następnie dodać do niego dynię, cebulę i kukurydzę. Dodać curry, bułkę tartą, sól i pieprz. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, ułożyć na talerzu i schłodzić w lodówce.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Ja już spróbowałam kotlety z dyni i wiem, że na pewno zagoszczą jeszcze na moim stole. A Wy? Nie pożałujecie, kiedy usmażycie je na obiad. Miłego dnia.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz