piątek, 13 października 2017

Kotlety z dyni



Jak to w październiku w mojej kuchni króluje dynia. Dziś w moim menu obiadowym królowały kotlety z dyni z kukurydzą. Pyszne, wegetariańskie danie, ale zadowoli nawet smakosza mięs. 





Składniki:
  • 1 dynia
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki łagodnego curry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
 
Dynię umyć, obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Następnie zetrzeć na tarce. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w garnku. Dodać do niej dynię i smażyć jeszcze 5 minut. 
Do innej miski wsypać ryż, a następnie dodać do niego dynię, cebulę i kukurydzę. Dodać curry, bułkę tartą, sól i pieprz. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, ułożyć na talerzu i schłodzić w lodówce.
 
 
  

Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.






Ja już spróbowałam kotlety z dyni i wiem, że na pewno zagoszczą jeszcze na moim stole. A Wy? Nie pożałujecie, kiedy usmażycie je na obiad. Miłego dnia.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz