środa, 18 października 2017

Babeczki Hallowen



Pomalutku zaczynam przygotowanie do Hallowen. Wiem, że jest jeszcze trochę czasu, ale muszę wypróbować na moich bliskich kilka przepisów. I tak oto powstały babeczki Hallowen. Pyszna czekoladowa babeczka połączona z kremem mascarpone.




Ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki dowolnych zmielonych orzechów
  • olejek waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Masło otrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, jajka, mleko, orzechy, kakao, olejek waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Całość dokładnie wymieszać mikserem.









Papilotki włożyć w otwory blachy do muffinek. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. 




Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
  • 2 łyżki kakao

Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder utrzeć na gładką masę. Następnie rozdzielić ją na dwie miski. Do jednej dodać barwnik pomarańczowy, a do drugiej kakao. Zmiksować obie masy na puszyste kremy. Masy przełożyć do rękawa cukierniczego. Upieczone babeczki ostudzić i udekorować kremem.




Wierzcie mi, muffinki są przepyszne. Nawet mój mąż, który nie przepada za muffinkami, skusił się na nie i zjadł prawie wszystkie. Myślę, że u Was będzie podobnie. Czekam na Wasze komentarze i Wasze propozycje na Hallowen. Pozdrawiam.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz