poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi



Kolejny sierpniowy wpis i kolejna zupa. Tum razem będzie to francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi. Jedna z ulubionych zup mojego męża. Nie wiem co widzi w cebuli, za którą ja szczerze ne przepadam, ale czego się nie robi z miłości. Poświęciłam się i tak oto wyszła mi zupa ze znienawidzonej cebuli.




Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 i ½ litra rosołu drobiowego z kostki
  • sól, pieprz

Grzanki:

  • 18 kromek bagietki
  • masło
  • 10 dag startego żółtego sera
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa starta


Cebulę pokroić w cienkie talarki, obsmażyć w dużym rondlu na 3 łyżkach masła i 2 łyżkach oleju. Dusić ok. 10 minut. Oprószyć mąką, wymieszać i zrumienić. Dodawać po trochu bulion. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut.
Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować na gładki krem.



 
Kromki wysuszyć w gorącym piekarniku, posmarować masłem, posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi.
Zupę nalać do talerzy, a na wierzch położyć grzanki.







Wygląda ładnie i elegancko. Jak to we Francji. Stąd też francuska zupa cebulowa. Jeśli lubicie takie doznania koniecznie spróbujcie. A w następnym wpisie zaskoczę Was nowym przepisem. Cieplutko pozdrawiam.
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz