wtorek, 22 sierpnia 2017

Tulipanowy schab z orzechami



W ostatnim wpisie obiecywałam Wam, że zaskoczę Was nowym i ciekawym przepisem. Myślę więc, że tak też będzie. Przed Wami tulipanowy schab z orzechami. Wygląda obłędnie, smakuje niesamowicie i musicie przyznać mi rację, że jest nietypowy. Idealny na uroczysty obiad, kiedy chcecie wszystkich zaskoczyć i zachwycić. Po prostu nie możecie go nie upiec. Koniecznie przy następnej rodzinnej uroczystości zabłyśnijcie przed swoimi gośćmi.





Składniki:

  • około 1 kg schabu bez kości
  • 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz


Wykonanie:


Kawałek mięsa umyć i osuszyć. Schab naciąć wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku, a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Schab natrzeć przyprawami. Zawinąć mięso w folię i wstawić do lodówki na około dobę. Cebulkę pokroić drobno w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Orzechy pokroić i  wymieszać je
z jajkiem, bułką tartą i podsmażoną cebulką. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązać sznurkiem kuchennym i zawinąć w rękaw do pieczenia. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego na dnie tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. Upieczone mięso pokroić w plastry po uprzednim schłodzeniu.










Piękne. Musicie mi wybaczyć, że wpadam w taki samozachwyt, ale po prostu nie mogę się wyzachwycać nam moim schabem. Spróbujcie i Wy. Smacznego. 
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz