Witajcie w ten kolejny, gorący dzień. Przed Wami zupa bułgarska z kluseczkami serowymi. Może nie jest to zupa szczególnie chłodna, ale na pewno pyszna i zasmakuje każdemu smakoszowi zup. Wiosenna, pełna zdrowych warzywa i pysznych kluseczek serowych.
Składniki:
- 50 dag cukinii
- 2 czerwone papryki
- żółta papryka
- duża cebula
- cząber
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- kostka rosołowa
Cukinii nie obierać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a ćwiartki
pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w małą kosteczkę.
Na patelni podsmażyć cebulę, potem dodać paprykę i cukinię.
Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Oprószyć solą i pieprzem,
przełożyć do garnka i zalać taką ilością letniej wody, żeby przykryła warzywa.
Wrzucić kostkę rosołową, wymieszać, aż całkowicie się
rozpuści i dodać cząber. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Kluseczki serowe:
- 25 dag żółtego sera
- jajko
- bułka tarta
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i bułką tartą. Z masy uformować niewielkie kulki. Wrzucić je do gotującej się zupy.
Pyszna i zdrowa zupa. Bardzo polecam. Kiedy ją zrobicie, koniecznie dajcie znać. Ciepłego i miłego dnia. Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz