piątek, 7 lipca 2017

Zupa bułgarska z kluseczkami serowymi




Witajcie w ten kolejny, gorący dzień. Przed Wami zupa bułgarska z kluseczkami serowymi. Może nie jest to zupa szczególnie chłodna, ale na pewno pyszna i zasmakuje każdemu smakoszowi zup. Wiosenna, pełna zdrowych warzywa i pysznych kluseczek serowych.




Składniki:

  • 50 dag cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • żółta papryka
  • duża cebula
  • cząber
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kostka rosołowa


Cukinii nie obierać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a ćwiartki pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w małą kosteczkę.
Na patelni podsmażyć cebulę, potem dodać paprykę i cukinię. Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do garnka i zalać taką ilością letniej wody, żeby przykryła warzywa.
Wrzucić kostkę rosołową, wymieszać, aż całkowicie się rozpuści i dodać cząber. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. 





Kluseczki serowe:

  • 25 dag żółtego sera
  • jajko
  • bułka tarta

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i bułką tartą. Z masy uformować niewielkie kulki.
Wrzucić je do gotującej się zupy.








Pyszna i zdrowa zupa. Bardzo polecam. Kiedy ją zrobicie, koniecznie dajcie znać. Ciepłego i miłego dnia. Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco. 
Kasia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz