Kolejna propozycja obiadu z wątkiem ciasta francuskiego. Przed Wami polędwica w cieście. Pożywna, nie wymagająca żadnych dodatków, oprócz zdrowej, wiosenno-letniej sałatki. Idealna na obiad w ogrodowym zaciszu.
Składniki:
- 1,5 kg polędwicy wołowej
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Polędwice pokroić na 1,5 cm kotlety. Podsmażyć je na
rozgrzanym oleju z obu stron. Wystudzić.
Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić w prostokąty większe,
niż kawałki mięsa.
1 jajko ugotować na twardo Pokroić je w kostkę lub zetrzeć na
tarce o grubych oczkach.
Farsz: cebulę i pieczarki drobno pokroić. Połączyć z wątróbką. Dusić na maśle i wystudzić. Dodać jajko, natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kotlety skropić winem i posmarować farszem. Każdy kawałek
zawinąć w ciasto francuskie. Boki zlepić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz