środa, 12 lipca 2017

Polędwica w cieście



Kolejna propozycja obiadu z wątkiem ciasta francuskiego. Przed Wami polędwica w cieście. Pożywna, nie wymagająca żadnych dodatków, oprócz zdrowej, wiosenno-letniej sałatki. Idealna na obiad w ogrodowym zaciszu.




Składniki:
  • 1,5 kg polędwicy wołowej
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Polędwice pokroić na 1,5 cm kotlety. Podsmażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron. Wystudzić.
Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić w prostokąty większe, niż kawałki mięsa.
1 jajko ugotować na twardo Pokroić je w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Farsz: cebulę i pieczarki drobno pokroić. Połączyć z wątróbką. Dusić na maśle i wystudzić. Dodać jajko, natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kotlety skropić winem i posmarować farszem. Każdy kawałek zawinąć w ciasto francuskie. Boki zlepić.
Piec 25-30 minut w temperaturze 220 st.







Kolejne wyzwanie dla Was. Nie ma co zwlekać i szukać wymówek. Dziś jest czas na polędwicę w cieście.  Z góry życzę smacznego. Miłego popołudnia i do zobaczenia w następnym poście.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz