niedziela, 22 stycznia 2017

Piernik "Gargamel"



Aromatyczny, pyszny, o nietypowym smaku i równie intrygującej nazwie. Przed Wami piernik "Gargamel". Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiem ale tak mnie zaciekawiła, że musiałam spróbować go upiec. Opłaciło się. Piernik jest pyszny, z nietypową, wilgotną wkładką bakaliową i masą ze śmietany. Pozostańcie jeszcze w nieco świątecznym klimacie i wypróbujcie go, a obiecuję, że szybko zniknie z Waszych talerzyków.





Ciasto piernikowe:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kostka masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą pianę z białek. Upiec ciasto. Po upieczeniu ciasto przekroić i dwie części.




Wkładka:
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 25 dag bakalii


Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę, sodę i na końcu pianę z białek. Upiec ciasto.





Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy


Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masę stopniowo połączyć ze śmietaną. Całość podzielić na dwie części.


Przełożenie ciasta:

piernik - część masy - wkładka - część masy - piernik - polewa czekoladowa




Piernik nieco inny niż wszystkie tradycyjne, dlatego może warto go spróbować. Ja wypróbowałam i szczerze polecam. A teraz życzę Wam smacznego, bo z pewnością Wasze ciasto są równie pyszne. Czekam na Wasze inspiracje.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz