Aromatyczny, pyszny, o nietypowym smaku i równie intrygującej nazwie. Przed Wami piernik "Gargamel". Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiem ale tak mnie zaciekawiła, że musiałam spróbować go upiec. Opłaciło się. Piernik jest pyszny, z nietypową, wilgotną wkładką bakaliową i masą ze śmietany. Pozostańcie jeszcze w nieco świątecznym klimacie i wypróbujcie go, a obiecuję, że szybko zniknie z Waszych talerzyków.
Ciasto piernikowe:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag płynnego miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
Wkładka:
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jajka
- 25 dag bakalii
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę, sodę i na końcu pianę z białek. Upiec ciasto.
Masa:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masę stopniowo połączyć ze śmietaną. Całość podzielić na dwie części.
Przełożenie ciasta:
piernik - część masy - wkładka - część masy - piernik - polewa czekoladowa
Piernik nieco inny niż wszystkie tradycyjne, dlatego może warto go spróbować. Ja wypróbowałam i szczerze polecam. A teraz życzę Wam smacznego, bo z pewnością Wasze ciasto są równie pyszne. Czekam na Wasze inspiracje.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz