wtorek, 31 stycznia 2017

Ciasteczka stempelki



Dziś nadal prezentuję małe formy, które szybko znikają, są smaczne i może troszkę mniej tuczą. Tak, tak. To tylko takie tłumaczenie, żeby zjeść jeszcze jedno ciasteczko. A są to ciasteczka stempelki. Cały czas jeszcze z motywem świąteczno-zimowym. 




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy

Z wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto na stolnicy. Z ciasta uformować kulę i owinąć je w folię spożywczą. Włożyć je do lodówki na około 60 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na grubość około 4-5 mm. Wycinać ciasteczka  i zrobić stempelki. Ciasteczka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich  odstępach.

Ciasteczka piec w temperaturze 190 stopni C przez około 13-15 minut. Następnie je wystudzić. 







Kruche, idealnie maślane, nie za słodkie i naprawdę pyszne. To już pewnie moje ostatnie wypieki nawiązujące do świąt. Na następne muszę poczekać prawie cały rok. Pozostaną tylko słodkie wspomnienia...
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz