Małe, drobne i kruche ale za to delikatnie i szybko znikające ze talerzyka. Nic tak nie sprawia przyjemności, jak chrupanie pysznych ciasteczek w kształcie gwiazdeczek, z cynamonem i mleczną czekoladą. Nie wiem jak Wy ale ja od ciast wolę właśnie takie małe drobiażdżki.
Składniki:
- 180 g masła
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łaska łyżka cynamonu
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mlecznej czekolady
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Następnie owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wykroić gwiazdki. Ułożyć je na papierze do pieczenia i zachować pomiędzy nimi lekkie odstępy.
Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie i pozostawić na kratce do ostygnięcia.
Prawda, że pięknie wyglądają? I szczerze równie dobrze smakują. Tak jeszcze świątecznie. Nie odmawiajcie sobie jeszcze małego chrupania. Smacznego.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz