piątek, 27 stycznia 2017

Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie



Małe, drobne i kruche ale za to delikatnie i szybko znikające ze talerzyka. Nic tak nie sprawia przyjemności, jak chrupanie pysznych ciasteczek w kształcie gwiazdeczek, z cynamonem i mleczną czekoladą. Nie wiem jak Wy ale ja od ciast wolę właśnie takie małe drobiażdżki. 




Składniki:
  • 180 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łaska łyżka cynamonu
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady


Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Następnie owinąć je folią spożywczą  i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wykroić gwiazdki. Ułożyć je na papierze do pieczenia i zachować pomiędzy nimi lekkie odstępy.
Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić na kratce.  

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie i pozostawić na kratce do ostygnięcia.








Prawda, że pięknie wyglądają? I szczerze równie dobrze smakują. Tak jeszcze świątecznie. Nie odmawiajcie sobie jeszcze małego chrupania. Smacznego.
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz