środa, 30 listopada 2016

Sałatka z dynią



I tak oto dotarliśmy do końca miesiąca. Dziś Andrzejki, więc czas spotkań, wróżb i biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego też na taki wieczór warto przygotować coś zdrowego, lekkiego, ale jednocześnie sycącego i smacznego. I właśnie taka jest sałatka z dynią. Bardzo szybko można ją przygotować, a smakuje rewelacyjnie. Połączenie słodkiej dyni i żurawiny oraz słonego sera pleśniowego tworzą nietypowe, ciekawe połączenie.





Składniki:
  • dwie duże garści różnych sałat
  • dwa półplasterki dyni
  • 150 g słonego sera pleśniowego typu "blue cheese"
  • 2 garstki grzanek lub pieczywa do podania
  • pół zielonej papryki
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki pinioli
  •  2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz


Dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ja na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C. Kiedy dynia już się upiecze wyjąć ją z piekarnika i zdjąć skórkę. Pokroić ją w kostkę. 

Na talerz wyłożyć sałatę. Posypać ją pokrojoną w kostkę papryką i serem. Orzeszki podprażyć na patelni i dodać je do sałatki. Dodać dynię, rozmaryn i całość wymieszać.







Sos vinaigrette:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka syropu klonowego


Sos przygotować poprzez wymieszanie wszystkich składników dokładnie w misce.

Gotową sałatkę polać przygotowanym sosem.







Życząc Wam udanego andrzejkowego wieczora uciekam na zabawę. Posmakuję dziś trochę mojej sałatki z dynią, która Wam również serdecznie polecam. Ściskam Wam bardzo mocno wirtualnie.
Kasia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz