Choć Halloween już za nami, smaczne pamiątki pozostały. U mnie oprócz pięknych, jesiennych dekoracji, pozostały też niezwykle kruche, smaczne i rozpływające się w ustach ciasteczka w kształcie halloweenowych dyni oraz małych i lisków. Nim jednak przedstawię Wam przepis na te oto ciasteczka, pochwalę się Wam dekoracją mojego mieszkanka.
Teraz czas już na przepis. W swojej cukierniczej karierze wypróbowałam już dość sporo przepisów na kruche ciasteczka, aż w końcu znalazłam ten idealny, który właśnie Wam zaprezentuje. To jedyny przepis jaki zachowuję w swojej książce kucharskiej, i z którego już zawsze będę korzystać.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pomarańczowy barwnik spożywczy
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść z nich gładkie ciasto. Następnie posypać delikatnie mąką stolnicę i rozwałkować ciasto przez folię spożywczą na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami halloweenowymy. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 10-12 minut, aż do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić.
Życząc Wam smacznego i gorąco zachęcając do wypróbowania mojego przepisy na halloweenowe ciasteczka, udaję się w poszukiwaniu kolejnych smakołyków. Już niedługo na pewno podzielę się z Wami moim nowym wypiekiem.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz