Witajcie Kochani w kolejnym wpisie. Dziś typowo letnie danie, które kojarzy mi się z domowymi pysznymi obiadkami i latem. Botwinka. Tak, tak. Tradycyjna zupa, ale jakże pyszna.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 litry bulionu (drobiowego, mięsnego lub warzywnego)
- 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
- 1 łyżeczka mąki
- 250 ml śmietany 18%
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez około 5 minut.
Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
Mąkę połączyć z 2 - 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
Na koniec doprawić. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
Mąkę połączyć z 2 - 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
Na koniec doprawić. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Palce lizać. Jeśli tylko lubicie buraczki ta zupa jest specjalnie dla Was. A może do jej skosztowania przekona Was mój przepis? Miłego i słonecznego dnia.
Kasia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz